İnsanların büyük çoğunluğu hatta tamamı hayatları boyunca en az bir kez baş veya yüz ağrısından yakınırlar.
Bu hastalaların büyük bir kısmı kronik sinüzit ve migren hastalarıdır.
Başağrısı olan hastayı değerlendirirken mutlaka bilgisayarlı tomografi çekip altta yatan sebebi araştırıyoruz. Frontal dediğimiz alın bölgesi baş ve yüz ağrılarının en sık görüldüğü yerdir. Kış dönemlerinde geçirdiğimiz viral etkenlere yani virüslere bağlı oluşan nezle , grip gibi hastalıklara bağlı burun akıntıları 3 haftadan uzun sürerse akut sinüzit olarak adlandırılır.Eğer burun akıntısı,öksürük,başağrısı,burun tıkanıklığı bulguları 3 aydan uzuzn sürüyorsa bu duruma kronik sinüzit denir. Medikal tedaviye yani ilaç antibiyotik tedavilerine yanıt vermeyen hastaların ameliyat olması gerekebilir. Bu durumda mutlaka bir Kulak Burun Boğaz Uzmanına görünmeniz gerekir.
Günümüzde sinüzit ameliyatları için en çok uygulanan cerrahi işlem Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi dediğimiz genel anestezi altında görüntülü olarak yapılan ameliyatlardır. Kısaca F.E.S.S dediğimiz bu ameliyatta burun içine açılan sinus ağızları genişletilerek sinüslerin içerisindeki iltihap temizlenir. Burun içinde tıkanıklık oluşturan burun eti büyümesi, burun polipleri , burun orta kemiğinin eğriliğine bağlı anatomik problemler varsa aynı ameliyat içerisinde bu sorunlarda giderilir.
Endoskopik sinüs cerrahisi burun fonksiyonlarını gözeten bir ameliyat olduğu için sonuçları çok başarılıdır. Burnun ve sinüslerin en ince ayrıntısı gösteren endoskoplar yardımı ile ve özel mikrocerrahi aletlerle yapılan ameliyat sinüzit sorununu büyük bir oranda çözmektedir.
Operasyon sonrası dönem genellikle kolay geçer ve burnu tamamen kapatan bir tampon kullanılmadığı için hasta kısa zamanda günlük faaliyetlerine dönebilir. Hastalar genellikle ilk ameliyat gününde taburcu edilip, ayaktan takip edilmektedir. 1 haftadan sonra hastalar işine dönebilmektedir. 3 haftalık bir erken takip döneminden sonra hastalar uzun dönemli takibe alınırlar.